sprint 1 onderzoek

Ideeën box

https://padlet.com/vikarvankampen/vcbabqstctwasr2d

1b1 bronnen opzoeken van de website van artcadia (Nada)

https://www.oneworld.nl/lezen/klimaat/

https://www.milieucentraal.nl/

https://youtu.be/98ECpzSkXB0

https://youtu.be/DD1PhBzBW3U

1B2 (Vikar) bronnen opzoeken op andere websites

https://www.health.belgium.be/nl/milieu/zeeen-oceanen-en-antarctica/noordzee-en-oceanen/milieuproblemen

2a1 (Selim) onderzoeksvraag kiezen

Hoe kunnen we duurzaam energie opwekken in 2080?

2a2(Ibrahim) deelvragen voor de onderzoeksvraag

Deelvragen:

Wat zijn duurzame energiebronnen?

Op welke manieren kun je duurzaam energie opwekken?

Kunnen we in 2080 op andere manieren duurzame energie opwekken?


2b1 (nada) informatie verzamelen op internet  (gekopieerd en geplakt)

Wat zijn duurzame energiebronnen?

Duurzame energie is fossielvrije energie. Het is een mooie, schone vorm van energie die niet van fossiele bronnen zoals aardgas en steenkool komt. Bij het opwekken van energie uit duurzame energiebronnen is er dus ook geen CO2-uitstoot. Wij zetten de meest gebruikte soorten duurzame energie op een rij:

  • Windenergie gebruiken we in Nederland veel als duurzame energiebron. Wij hebben in ons land de ideale omstandigheden voor het opwekken van energie uit wind: aan wind is er ten slotte geen gebrek. Hoe het werkt? Windturbines zetten windenergie om in groene stroom. In het kort gebeurt dit doordat de wind de rotorbladen (wieken) van de windturbine aanzet tot draaien. Deze beweging wordt uiteindelijk doorgezet naar de generator, waar stroom ontstaat. Nederland heeft ongeveer 30 windparken. Vanaf 1 juli 2021 starten we met de bouw van Hollandse Kust Zuid het grootste offshore windpark ter wereld. In 2023 zal het park volledig operationeel zijn met een duurzame elektriciteitsproductie die overeenkomt met het jaarverbruik van ruim twee miljoen Nederlandse huishoudens.

  • Zonne-energie komt, zoals de naam al zegt, voort uit de zon. Zonne-energie is energie in de vorm van licht en warmte. Dankzij zonnepanelen wordt zonne-energie opgevangen en omgezet tot stroom. Zonnepanelen vind je onder andere in grootschalige zonneparken. Je kan ze ook op het dak van je huis laten plaatsen, als het dak hiervoor geschikt is.

  • Waterkracht is een veelgebruikte duurzame energiebron in Europa. De kracht die ontstaat uit vallend of stromend water maakt het mogelijk om stroom op te wekken. Dit gebeurt in waterkrachtcentrales. Hoewel wij in Nederland twee waterkrachtcentrales hebben, is het aandeel waterkracht als energiebron in Nederland vrij klein. Dit komt doordat het Nederlandse landschap weinig bergen en hoogteverschillen heeft. Deze zijn nodig om het water krachtig te laten stromen en hier vervolgens energie uit op te wekken.

  • Biomassa komt van zowel dierlijk- als plantaardig materiaal. Zo vallen onder andere GFT, houtafval, koolzaadolie, mais en dierlijke vetten onder biomassa. De bio-energie die uit deze bronnen ontstaat wordt verwerkt tot warmte, biobrandstof of groen gas. Vattenfall ziet biomassa als tijdelijke oplossing voor stadswarmte, totdat we andere energiebronnen kunnen inzetten.

https://www.vattenfall.nl/kennis/duurzame-energiebronnen/

Hoe kun je duurzaam energie opwekken?

Duurzame energie wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Dit zijn bronnen die nooit opraken en automatisch weer worden aangevuld. Voorbeelden van duurzame energie zijn zonne-energie, windenergie, energie uit waterkracht of bijvoorbeeld biomassa. In tegenstelling tot de fossiele energiebronnen die nu nog veel worden gebruikt, komt bij duurzame energieopwekking géén CO2 vrij. Dit kan dus helpen om het gat in de ozonlaag te dichten en klimaatverandering tegen te gaan.

5 Milieuvriendelijke manieren om energie op te wekken

Als jij een lamp aanzet, kun je niet zien of de stroom die je gebruikt is opgewekt op een milieuvriendelijke manier. Energie dat wordt opgewekt met duurzame energiebronnen is milieuvriendelijk. 

1. Zonnepanelen

De meest bekende van alle manieren om energie op te wekken, is toch wel het gebruik van zonnepanelen. We zien steeds meer zonnepanelen op daken van huizen of bedrijven, maar ook steeds meer zonneparken. Zonnecellen kunnen daglicht omzetten in stroom, ook als de zon niet schijnt. En dat maakt dat de zon een zeer geschikte duurzame energiebron voor Nederland is. Bovendien is de terugverdientijd van zonnepanelen vrij kort en kunnen eigenaren al direct besparen op hun energierekening. Het is dan ook niet gek dat steeds meer huizen zijn voorzien van zonnepanelen.

2. Zonnecollector

Zonne-energie kun je ook op een andere manier opwekken. Namelijk met een zonnecollector. Dit is een soort wisselaar die zon- en daglicht omzet in warmte. Zonnecollectoren warmen speciale vloeistoffen op, zodat jij jouw huis hiermee kunt verwarmen. Maar de warmte uit een zonnecollector kun je ook gebruiken om het water te verwarmen voor een douche.

3. Windmolens

Dan heb je nog de windmolens. Ook die kom je inmiddels al op heel veel plekken in Nederland tegen. Windmolens wekken energie op wanneer de wind de rotorbladen in beweging brengt. Op deze manier wekken we stroom op zonder het klimaat te belasten of grondstoffen uit te putten. De technologie in deze windmolens wordt continu verbeterd, waardoor we met de windmolens van nu veel meer energie op kunnen wekken dan 20 jaar geleden. Veel van de stroom die wij als energieleverancier leveren, wordt opgewekt met onze windmolens. 

4. Waterkrachtturbines

Een manier voor duurzame energieopwekking waar met belangstelling naar wordt gekeken is waterkracht. De stroming uit rivieren, getij of spuisluizen hebben hetzelfde effect als wind in de molens. Ze brengen turbines in beweging, zodat die elektriciteit kunnen opwekken. Deze vorm van energie opwekken wordt vooral veel gebruikt in landen met bergen, dus op dit moment niet veel in Nederland.

5. Biomassacentrales

In dit lijstje van duurzame manieren voor energie opwekken mogen ook biomassacentrales niet ontbreken. Bio-energie wordt opgewekt door het verbranden van organische stoffen, bijvoorbeeld hout- of gft- afval. Toch ziet niet iedereen dit als een vorm van duurzame energie. De manier waarop de biomassa wordt geproduceerd speelt een belangrijke rol. Over het algemeen kun je het kappen van bossen natuurlijk niet als duurzaam zien, mits het bijvoorbeeld een productiebos betreft. Daarom is het belangrijk om duidelijke regels te stellen en goed naar de herkomst en verwerking te kijken. Pas daarna is te bepalen welke vormen van bio-energie wel en niet duurzaam zijn. Wij leveren enkel wind- en zonne-energie uit energiebronnen in Nederland.

https://pure-energie.nl/kennisbank/duurzame-energie-opwekken-manieren/

2b2(Selim, Nada, Vikar, Ibrahim) informatie verwerken in een tekst

Wat zijn duurzame energiebronnen?

Een energiebron is duurzaam als er geen gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen en als het niet op raakt. Ook mag het geen co2 uitstoten en ook geen luchtvervuiling veroorzaken.

Windenergie

Een voorbeeld van een duurzame energiebron is windenergie, een windmolen heeft wieken die draaien als er wind tegenaan komt en de dynamo die in de windmolen zit zorgt ervoor dat de draaiende wieken worden omgezet in energie, in Nederland zie je al veel van zulke windmolens, ze zijn voordelig omdat ze zowel op lang als op zee kunnen gebruikt worden en de wind raakt nooit op. Het nadeel van windmolens zijn dat ze worden vervoerd door vrachtwagens die co2 uitstoten en als het op water is dat het schadelijk kan zijn voor de vissen onderwater.

Zonne-energie

Zonne-energie is ook een duurzame brandstof, maar het nadeel van Zonnepanelen is dat ze gemaakt worden in arme landen door arme arbeiders, en daarna ook neg eens vervoerd moeten worden (wat CO2 uitstoot). Daardoor hebben sommige nog hun twijfels als het gaat om hoe duurzaam zonne-energie nou echt is. Maar het is wel een stap richting de goede kant, aangezien het niet op raakt, en fossiele brandstoffen, (waar nu het meest energie vandaan komt) wel.

Aardwarmte

Ook aardwarmte is een voorbeeld van duurzame energie, maar is niet per se oneindig te gebruiken, bij gebruik van aardwarmte wordt de warmte uit de grond weggehaald en steeds een gedeelte bijgevuld. Maar na een tijdje kan het minder goed gaan werken. Maar als het gaat om de hoeveelheid CO2 uitstoot is dit veel duurzamer dan het gebruik van fossiele brandstoffen. Maar het heeft ook nadelen, namelijk dat het duur is om aan te leggen, dus niet overal kunnen ze het betalen, ook zorgt het voor een klein risico op aardbevingen. Ook is er een risico op het verontreinigen van grondwater.

Waterkrachtenergie

Net zoals aardwarmte is waterkrachtenergie een groene energiebron. Stromend water probeert alles wat het tegenkomt mee te slepen, de kracht waarmee water dat doet heet waterkracht. Een turbine maakt gebruik van die waterkracht om energie op te wekken. Het stromende water laat de schoepen van de turbine draaien en dan wekt de turbine energie op, net zoals de wieken van een windmolen. Waterkracht heeft veel voordelen, het is schoon, dus het heeft geen grondstoffen nodig, en dus ook geen vervoer van grondstoffen, wat al erg veel CO2 bespaart. Ook raakt het water dat nodig is voor deze energie nooit op, dus het kan altijd gebruikt worden. Waterkracht turbines zijn ook nog eens goedkoop, er is wel een investering voor nodig, maar het gaat daarna wel tientallen jaren mee. Het is ook mogelijk om veel energie tegelijk ermee op te wekken. Het is niet afhankelijk van het weer, dus het is altijd bruikbaar. Er wordt voor gezorgd dat vissen nog steeds tegen de stroom in kunnen zwemmen, dus de vissen worden niet tegen gehouden. Helaas heeft het ook nadelen om waterkracht te gebruiken, er is namelijk een kans dat het ervoor zorgt dat een dorp onder water komt te staan. Vissen die met de stroming mee gaan kunnen schade oplopen door de schoepen van de waterkracht turbines.

Conclusie

In het kort, er zijn dus veel verschillende soorten duurzame energie, energie die geen fossiele brandstoffen gebruikt en ook niet opraakt, sommige duurzamer dan de andere, en sommige zijn goedkoper dan de andere. Er zijn voorbeelden die bekender zijn, maar ook die niet veel mensen nog kennen. Dus er zijn veel mogelijkheden om de energie in de hele wereld groen te maken.

Bronnen deelvraag 1:

https://www.drinkwaterplatform.nl/themas/energietransitie/geothermie-aardwarmte-voordelen-en-nadelen/#:~:text=Aardwarmte%20is%20niet%20per%20definitie,het%20gebruik%20van%20fossiele%20brandstoffen.

https://www.essent.nl/kennisbank/stroom-en-gas/duurzame-energie/waterkracht

https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/

https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/windenergie/

https://blog.greenchoice.nl/duurzame-energie/voordelen-en-nadelen-zonne-energie/

Op welke manieren kun je duurzaam energie opwekken?

Duurzame energie wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Dit zijn bronnen die nooit opraken en automatisch weer worden aangevuld. In tegenstelling tot de fossiele energiebronnen g die nu nog veel worden gebruikt, komt bij duurzame energieopwekkingen geen co2 vrij.

1.Zonnepanelen

Zonnepanelen is de meest bekende manier om duurzame energie op te wekken. We zien steeds meer zonnepanelen op daken van huizen of bedrijven, maar ook steeds meer zonneparken. Zonnecellen kunnen daglicht omzetten in stroom, ook als de zon niet schijnt. Daardoor is de zon een geschikte duurzame energiebron voor Nederland. Zonnepanelen besparen ook nog eens geld, want ze besparen energierekeningen.

2. zonnecollector

Zonne-energie kan je op een andere manier ook opwekken. Namelijk met een zonecollector. Dit is een soort wisselaar die zon- en daglicht omzet in warmte. Zonnecollectoren warmen vloeistoffen op, zodat jij jouw huis hiermee kunt verwarmen. De warmte kan je ook gebruiken om het water te verwarmen voor een douche.

3. windmolens

Dan heb de windmolens. Ook die komen inmiddels vaak in Nederland voor. Windmolens wekken energie op door wanneer de wind de rotorbladen in beweging brengt. Op deze manier wekken we energie zonder het milieu te belasten of door grondstoffen uit te putten. De technologie van de windmolens verbeterd continu, waardoor we nu met windmolens veel meer energie opwekken dan 20 jaar geleden.

4. Waterkrachtturbines

Waterkrachtturbines is een manier voor duurzame energieopwekking waar met belangstelling naar wordt gekeken is waterkracht. Stromingen uit revieren, getij of spuisluizen hebben hetzelfde effect als wind in de molens. Ze brengen turbines in beweging, zodat die elektriciteit kunnen opwekken. Deze vorm van energie opwekken wordt veel gebruikt in landen met bergen dus niet veel in Nederland.

5.biomassacentrales

Bio- energie wordt opgewekt door het verbranden van organische stoffen, bijvoorbeeld hout of afval. Toch ziet iedereen dit niet als een duurzame energiebron. De manier waarop de biomassa wordt geproduceerd speelt een belangrijke rol. Je kan het kappen van bomen niet zien als duurzaam, mits het bijvoorbeeld een productiebos betreft. Daarom is het belangrijk om duidelijke regels te stellen en goed naar de herkomst en verwerking te kijken. Pas daarna is te bepalen welke wormen van bio-energie wel of niet duurzaam zijn.

Conclusie: duurzame energie wordt meestal opgewekt door iets wat nooit opgaat, herbruikbaar is en als het geen co2 uitstoot.

Bronnen:

https://pure-energie.nl/kennisbank/duurzame-energie-opwekken-manieren/

Kunnen we in 2080 op andere manieren duurzame energie opwekken? 

Tot nu toe wekken we energie op door: fossiele brandstoffen, kerncentrales, zonnepanelen, windmolens, water en biomassa. Waarschijnlijk blijven we zonnepanelen, windmolens, water en biomassa gebruiken om energie op te wekken, omdat dit duurzame manieren zijn om energie op te wekken, maar er is een grote kans dat er ook nieuwe soorten duurzame energie komen, of dat de oude duurzame energiebronnen gebruikt worden op andere manieren.                                                                                                                              

Groene vervoersmiddelen 

Misschien gaan we in de toekomst vervoer gebruiken om energie op te wekken zoals auto's, bussen en vrachtwagens die rijden op zonne-energie. Ze kunnen opladen in de tijd dat ze niet worden gebruikt, maar ook tijdens het rijden zelf. Dat zou het vervoer een stuk duurzamer maken. En dat is al veel beter dan elektrische auto die moet opladen of een vervoersmiddel dat op benzine rijdt. Vooral de vervoersmiddelen die op benzine of diesel rijden moeten zo snel mogelijk vervangen worden, aangezien die het slechts zijn voor het milieu. Er zijn nu al prototypes voor auto's op zonne-energie, en het is ook te verwachten dat die in 2080 al uitgewerkt zijn en dat ze ook al gebruikt kunnen worden. Het is alleen niet zeker of iedereen wel beried is om de overstap van benzine of diesel naar groene energie te maken. Want niet iedereen is het eens met de grote veranderingen die er moeten komen om de wereld duurzamer te maken. Mensen zijn nou eenmaal gewend hoe de wereld nu is en sommige mensen kunnen nou eenmaal niet goed tegen veranderingen. Maar als er op een gegeven moment alleen groene auto's zijn hebben ze niet veel keus meer.  

Fysieke beweging naar energie 

En fiets die elektriciteit aanmaakt, doormiddel van een dynamo, is niks nieuws, maar wat als de energie niet alleen naar het lampje voor op je fiets gaan, maar ook wordt opgeslagen in een accu. Die accu kan je als je bent aangekomen op je bestemming loshalen en gebruiken als een soort power bank. Niet alleen zou dat mensen meer aan het fietsen krijgen, maar ook heb je energie waar je naar toe gaat, die je kan gebruiken voor kleine dingen zoals je telefoon of laptop opladen. Dit zou ook goed kunnen werken bij mensen die op bijvoorbeeld crossfietsen zitten, aangezien je dan veel geld aan energiekosten kunt besparen. 

Grote gebouwen 

Grote gebouwen, zoals scholen of grote kantoren, kunnen zonnepanelen aanleggen op het dak, en in 2080 zijn er misschien wel meer soorten zonnepanelen, die ook op ramen en muren geplaatst kunnen worden, dan zorgen die ervoor dat er genoeg energie is om bijvoorbeeld de lichten in de avond aan te doen of de lift te laten werken. Grote gebouwen betekent ook veel mensen die ernaar komen, en als al die mensen nou duurzame vervoersmiddelen gebruiken, dan zorgt dat er ook nog voor dat er veel minder vervuiling is.  

Nee tegen fossiele brandstoffen 

Het plan is om in 2080 helemaal geen fossiele brandstoffen te gebruiken. Want dat is de grootste bron van CO2 uitstoot. Als we van alle fossiele brandstoffen af zijn, is dat al een hele grote vooruitgang. In onze stad Artcadia wordt er geen gebruik meer gemaakt van fossiele brandstoffen, alleen nog maar duurzame alternatieven. 

                                                         

https://www.tno.nl/nl/duurzaam/hernieuwbare-elektriciteit/zonne-energie-veiligheid/auto-zonne-energie/ 

https://www.artcadia.nl/Kennisdossiers/water+artcadia/achtergrondwater/default.aspx                

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/vervoer-in-2050-zo-duurzaam-mogelijk/ 

Bronnen die we dit project hebben gebruikt

https://www.oneworld.nl/lezen/klimaat/

https://www.milieucentraal.nl/

https://youtu.be/98ECpzSkXB0

https://youtu.be/DD1PhBzBW3U

https://www.health.belgium.be/nl/milieu/zeeen-oceanen-en-antarctica/noordzee-en-oceanen/milieuproblemen

https://pure-energie.nl/kennisbank/duurzame-energie-opwekken-manieren/

https://www.vattenfall.nl/kennis/duurzame-energiebronnen/

https://www.drinkwaterplatform.nl/themas/energietransitie/geothermie-aardwarmte-voordelen-en-nadelen/#:~:text=Aardwarmte%20is%20niet%20per%20definitie,het%20gebruik%20van%20fossiele%20brandstoffen.

https://www.essent.nl/kennisbank/stroom-en-gas/duurzame-energie/waterkracht

https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/

https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/windenergie/

https://blog.greenchoice.nl/duurzame-energie/voordelen-en-nadelen-zonne-energie/

https://www.tno.nl/nl/duurzaam/hernieuwbare-elektriciteit/zonne-energie-veiligheid/auto-zonne-energie/ 

https://www.artcadia.nl/Kennisdossiers/water+artcadia/achtergrondwater/default.aspx                

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/vervoer-in-2050-zo-duurzaam-mogelijk/ 

© 2022 Worlds Collide. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin